Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK INTÉZETE
KÖZÖSSÉGI és SZOCIÁLIS TANULMÁNYOK TANSZÉK

 

Futballtorna Triesztben

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az észak-olaszországi Triesztben 2018. október 21-22. között megrendezésre került meghívásos sporteseményen képviselhettük egyetemünk Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszékét.  

 

Futballtorna pszichiátriai és drogbetegek, továbbá Triesztben élő afrikai csapatok közreműködésével a helyi Polisportiva Fuoric’entro civil szervezet szervezésében.

 

Fuoric’entroazt jelenti, hogy „visszatérni”, akkor is, ha a körülmények miatt valaki a perifériára kényszerül. A Polisportiva Fuoric’entro egy trieszti nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy a mentális egészség fejlesztésén túl a pszichiátria betegek és marginális helyzetű személyek erejét, tartalékait, erőforrásait mozgósítsa (empowerment).

Az egészség fogalmát tágabban értelmezik, s kiterjesztik a szegénység és diszkrimináció elleni küzdelemre, a minél teljesebb társadalmi integrációt és szolidaritás erősítését tűzve ki célul. A Polisportiva Fuoric’entro célját a sportaktivitásokon keresztül is el kívánja érni, egy olyan fajta modell építésével, amely a sportot - elsősorban futballt - a marginalizált helyzetű személyek (pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek, migrációra kényszerülők) számára teszi elérhetővé. Az évente több alkalommal is megrendezésre kerülő futballkupa több mint 15 éves múltra tekint vissza.