Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK INTÉZETE
KÖZÖSSÉGI és SZOCIÁLIS TANULMÁNYOK TANSZÉK

 

INTEGRÁLT TÁNCTERÁPIA

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

EGY ÚJDONSÁGGAL BÍRÓ MOZGÁS- ÉS EGYÉB SÉRÜLT, VALAMINT TESTILEG ÉP TÁNCOSOK EGYÜTTES MUNKÁJÁBÓL SZÜLETŐ TÁNCMŰVÉSZETI MŰHELYMUNKÁT ÉS ELŐADÁSOKAT AJÁNLUNK FIGYELMÜKBE.

 

 

A program kiemelt célja egy olyan (tudati, gondolkodásbeli) akadályoktól mentes környezet megalapozása, ahol nincs külön világ az ép és a fogyatékossággal élő emberek számára.

 

Olyan kortárs táncművészeti műhelyt szeretnénk létrehozni, mely képes közvetíteni igazi, gondolatokból, érzelmekből, állapotokból születő üzeneteket, ahol nem a sajnálkozás miatt születik meg a taps, hanem maga a mű képes erőt sugározni, és adni valami újat és elgondolkodtatót.

 

A darab témája tehát nem maga a másság, hanem a csoportot foglalkoztató gondolat, érzelem, állapot, mely a különbségek ellenére, vagy épp azoknak köszönhetően jön létre. Ezzel bizonyítja, hogy mindenki társa lehet mindenkinek, mindenki tanulhat mindenkitől, és mindenki hozzátehet valamit az egészhez.

 

A darab mozgásvilága a kontakt-táncon alapul, és improvizációból táplálkozik.

 

 

Fontos, mert

 Lehetőséget ad a sérült hallgatóknak a mozgás,- és a művészet együttes megélésére, egyenértékűségük megtapasztalására az elkülönítés helyett!

  • Minta és példa-értékű, a fizikailag ép fiatalok számára, hiszen az együtt táncolás az együttműködésről szól, ami a saját értékeinken, és a partner értékein alapul.

 

 

Ajánljuk a segítői vonalon tanuló hallgatóknak, mert:

 a mozgás és a test, a test és a lélek olyan alapvető összefüggéseiről, az összefüggések olyan rétegéről szerezhetnek élményt, amik elfogadó képességüket mélyebbé, segítő munkájukat elmélyültebbé teszik, melyek inkább összekapcsolják, mint elválasztják a különböző képességű embereket.

 

A program elhivatott életre-hívója, Hágen Zsuzsa ”A hetedik” Kortárs Táncműhely művészeti vezetője, koreográfus, táncművész, táncpedagógus, mentálhigiénés szakember.

 

 

A programra a 2015-16-os tanév második félévében lesz lehetőség jelentkezni.

 

 

 

Néhány link a bővebb tájékozódáshoz:

 

A 2010-ben megvalósult nemzetközi programról:

 

 

http://pecs2010.blog.hu/2010/10/01/kezdooldal_helyi_pecs2010_kultura_sport_kek_hirek_kozerdeku_mukodo_varos_orszag_vilag_galeria_video_

 

………………………………………………………

 

5.50-től:

 

http://pannonkronika.hu/videogaleria/fama-42038

 

………………………………………………………

 

http://www.pecsma.hu/kultura/tabuk-nelkul-tanc-workshop-es-eloadas/

 

………………………………………………………

 

http://www.pecsiujsag.hu/popup/printing.php?curl=helyi-hireink&aurl=mozgasserultek-vilagtanca

 

………………………………………………………

 

http://danceprofile.net/hu/news/details/Q2,CanDoCo%3A+egy+igaz%C3%A1n+nyitott+t%C3%A1ncprojekt

 

………………………………………………………

 

 Ezeknél kérni kell a visszatöltést...és azt megvárni):

 

44.40-től: http://nava.hu/id/1078186/

 

20.50-től: http://nava.hu/id/1552666/