Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK INTÉZETE
KÖZÖSSÉGI és SZOCIÁLIS TANULMÁNYOK TANSZÉK

 

A Pécsi Szín-Tér Egyesület felhívása

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Sajatszinhaz.org

JÖVŐKÉPEK

Projektbemutató és kiállítás a siklósbodonyi és szavai közösségi festés és fotós műhely anyagaiból

A bemutató a Sajátszínház.org projekt baranya-megyei programjainak módszertanát és eredményeit szeretné bemutatni. Elsősorban olyan ifjúságsegítő, szociális munkás, pszichológia és kommunikáció szakos, valamint művészeti karos hallgatókat várunk az eseményre, akiknek szakmaterületükből adódóan van kapcsolódási pontjuk a hátrányos helyzetű térségekben megvalósított közösségi művészeti módszereket alkalmazó közösségfejlesztő folyamatokkal, esetleg  tervezik is, hogy ilyen jellegű munkákban részt vegyenek.

2016 augusztus és 2017 április között Siklósbodonyi és a Szavai Önkormányzat a Pécsi Szín-Tér Egyesülettel és a Stereoakt Színházi Műhellyel, a Parforum Részvételi Kutatóműhely koordinálásában dolgozik a települések 4-55 éves lakóival.

A bemutató eseményen rövid előadások formájában és egy interaktív kiállítás keretében prezentáljuk az egyetemi hallgatóknak a három művészeti műhely (közösségi festés, fotó, film) eddigi munkáját. A kiállítás megtekintése után pedig kisebb csoportos beszélgetésen a hallgatók kérdéseket tehetnek fel a projekt műhelyvezetőinek és résztvevőinek.

A BEMUTATÓ IDŐPONTJA: 2017.február 21. kedd  14.00 – 16.00

A BEMUTATÓ HELYSZNE: PTE Felnőttképzési-és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (PTE-FEEK)

                                        7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b.

 

 

A SAJATSZINHAZ.ORG PROGRAM

A Platform-művészet: Részvételi Művészeti Program több civil csoport – a Káva Kulturális Műhely, a StereoAkt, a Parforum (egykori anBlokk) Részvételi Műhely, a Murál Morál, a SzoMaRo, a FreeDoc – és további független alkotók, valamint roma civil aktivisták kezdeményezése. 2016 tavaszán hosszú művészetpedagógiai foglalkozássorozatot indítottunk el hat településen, az EGT Finanszírozási Mechanizmus támogatásával (azonosítószám: HU07-0253-B2-2016).

Úgy tervezzük, hogy a 2017 tavaszáig tartó folyamat eredményeként új, dokumentumokon alapuló részvételi művészeti alkotásokat hozunk létre a falvak lakóival: az Ormánságban a munka világa és a jövőkép tematikát feldolgozva, Borsodban pedig az egészségügyi rendszerben szerezett tapasztalatok és a személyes élettörténet összefüggéseiről.

A tíz hónapos pedagógiai és művészeti program egyúttal akciókutatási folyamat, amelyben a résztvevőkkel közösen próbáljuk feltárni, feldolgozni, végül pedig új dokumentum-színházi előadások formájában nyilvánosan is bemutatni, hogy miként működnek – és hogyan változtathatók meg – az „egyén” és a „rendszer” közötti kapcsolatok egy kistelepülésen. A dokumentum-színházi előadások résztvevő-alkotói elsősorban roma fiatal felnőttek és a középkorosztályhoz tartozó nők. A programot Oblath Márton mutatja be.

JÖVŐKÉPEK / KÖZÖSSÉGI FESTÉS

A közösségi falfestés hosszú pedagógiai és közösségerősítő folyamat, amely azt segíti, hogy az elsősorban képekben gondolkodó helyszínspecifikus színház számára közös ízlést alakítsunk ki a négy kistelepülés lakóival. A februárig tartó hat hónap során a résztvevők fokozatosan tapasztalták meg a szabad alkotás örömét és vették birtokba a vizuális gondolkodás új formáit, miközben nem csak saját egyéni képzeteiket tették láthatóvá, hanem kidolgozzák települések jövőjére vonatkozó közös vízióikat is. A folyamatot egy falfestmény megfestésével zárjuk majd le a tavasz folyamán. A program módszertanáról Katona Kriszta, a Pécsi Színtér Egyesület vezetője tart rövid előadást.

JÖVŐKÉPEK /FOTÓMŰHELY

 

Az elmúlt két évtizedben a fotóhang az egyik leginkább letisztult művészetalapú részvételi kutatási eljárássá vált, amelyben a résztvevők nem csupán fotózni tanulnak, hanem a fotótémák közös kitalálása, a képek feldolgozása, megbeszélése, kiválogatása, elrendezése és kiállítása során végiggondolják az életüket meghatározó társadalmi viszonyokat, és azt is, hogy a képekben megjelenített társadalmi problémákat miféle közös cselekvésekkel oldhatják meg. A hat hónapon keresztül folyamatosan készülő fotóesszék kínálják fel a “tartalmat” a helyszínspecifikus színház számára. A fotó műhelyben azonban nem csak a fotóhang eljárását alkalmaztuk; hanem a tudatos képkészítés elsajátítását is kiemelten kezeltünk. A programról Csoszó Gabriella tart előadást.