Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK INTÉZETE
KÖZÖSSÉGI és SZOCIÁLIS TANULMÁNYOK TANSZÉK

 

A tübingeni egyetem vendégprofesszorának látogatása tanszékünkön

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

 

 

 

2016. június 9-én tanszékünket az a megtiszteltetés érte, hogy vendégül láthattuk Prof. DR. Walter Specht-et a tübingeni egyetemről, aki az International Society for Mobile Youthwork tiszteletbeli elnöke. A professzor az ifjúsági munka és a szociális munka művelője, illetve kutatója. Elismertségét annak köszönheti, hogy kialakította az ifjúsági munka egy sajátos területét, az ún.  Mobile Jugendarbeit-et (kb. ifjúsági utcai megkereső program). A munka szervezeti hátterét Németországban az Evangélikus Egyház teremtette meg, és részévé vált kormányzati programoknak is. A professzor előadásában kitért arra, hogy a szociális munkának nagy szerepe van a kapitalista rendszer működőképességének biztosításában: szociális biztonság nélkül ugyanis nincs működőképes kapitalizmus.

 

 

 

A fiatalok szociális helyzetének romlása ugyanakkor az idősebb generációk szociális biztonságát is veszélyezteti.

 

 

 

A professzor tanszékünk közvetítésével megismerkedett  az utcai szociális munkában érdekelt szervezetek képviselőivel: az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Központ részéről Nagy István igazgató, az INDÍT Közalapítványtól Máté Zsolt, az Alternatíva Ifjúsági Iroda szakmai vezetője  és a Támasz Alapítványtól Hajdú Krisztián szakmai vezető voltak vendégeink. Az előadást követő beszélgetés egy fontos  további tanulsága, hogy  képzés háttérbe szorulásával mára jól érzékelhető munkaerőhiány lépett fel a szociális ellátórendszerekben, amelyet nem orvosol az elvárt szakképzettségre vonatkozó jogszabályi engedmény sem.

 

Specht professzor munkásságának megismerése még inkább láthatóvá tette az ifjúsági munka és a szociális munka kapcsolódási pontjait.