Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK INTÉZETE
KÖZÖSSÉGI és SZOCIÁLIS TANULMÁNYOK TANSZÉK

 

Vendégek – a dunaföldvári tanodás fiatalok és gyerekek látogatása a Pécsi Egyetemen

Nyomtatóbarát változatPDF változat

2018. június 1-jén a Közösségi és Szociális tanulmányok Tanszékének 306-os tantermét nem vizsgázó hallgatók, hanem lelkes, érdeklődő ám kissé megszeppent általános iskolás gyerekek töltötték meg. A kisiskolások a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tanodájából, Dunaföldvárról érkeztek. Boros Julianna tanárnő szeretettel fogadta őket, bemutatta nekik az egyetemet, a tanszéket, mesélt nekik saját életútjáról.

A tanodába járó gyermekek nagy része hátrányos helyzetű, cigány, roma származású gyermek. A tanodavezető, Lipták Tamás, és a munkatársak is fontosnak tartják, hogy tanodás fiatalok megismerjenek minél több követendő példaképet, bizonyítva, hogy tanulással és szorgalommal elérhetőek az álmok. A pályaorientációs kirándulások célja, hogy ismeretet adjon a gyerekeknek a továbbtanulási és képzési lehetőségekről. Ez alkalommal a Pécsi Tudományegyetem és a felsőoktatásban való továbbtanulás állt a középpontban. Boros tanárnő kérdésére a gyerekek szívesen számoltak be továbbtanulási céljaikról, terveikről. Az állatorvostól kezdve a pincéren át az esztergályosig sok elképzelés szóba került.

A vidám hangulatú beszélgetés után a Rókus utcai épülettel való ismerkedés következett. A fiatalok és gyermekek körében egyöntetűen a tanári szoba és a Társadalomtudományi Szakkönyvtár volt a legnépszerűbb. A hatalmas könyvespolcok közötti kacskaringózás hangulata nagy lelkesedést váltott ki a gyerekekből.

Az, hogy a látogatás elérte-e a célját, felkeltette-e a gyerekek érdeklődését a felsőoktatás iránt, majd sok-sok év múlva derül ki. Addig is bizakodásra ad okot, hogy a buszhoz menet két, harmadik osztályos kislány már arról beszélgetett, hogy „ebbe az iskolába szeretnének majd járni”.

 

Pásztor Anikó

szociális munka BA III. évf.